Önceki hafta sohbet ettiğimiz bir dostum doğalgaz ücretlerinin fazlalığından bahsedince hatırladım. Konuyu 29.10.2012 tarihli Adıyaman’da Bugün Gazetesindeki köşe yazımızda irdelemiştik. Bir Allah’ın kulu oralı olmamıştı. Özellikle Adıyaman Belediyesini ilgilendiren sorunu güncellemek adına(nasıl olsa yenilen güreşe doymazmış!) yazımızı aşağıda kısmen yeniden yayınliyoruz. Belki bu kez birilerinin dikkatini çeker ve milyonlarca, eski parayla trilyonlarca liranın ilgili kamu kurumlarına iadesi için işin peşine düşer veyahut ta iddiamızın yanlışlığını söyler. Ona da açığız. İşte yazımız:
“Geçenlerde www.kentgaz.com.tr adresinde bir duyuru okudum. Duyuru aynen şöyle: “16 Şubat 2006 -15 Şubat 2011 tarihleri arasında Kentgaz Denizli Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. tarafından dağıtım bölgesi içindeki mal ve hizmet üretim amaçlı abonelere uygulanan Abone Bağlantı Bedelleri gerçek maliyet esasına göre tespit edilmesi gerekirken, abone bağlantı bedelleri binaların brüt alanına göre Bağımsız Bölüm Sayısı hesabı yapılarak tahakkuk ettirilmiştir. 16 Şubat 2006 tarihinden 15 Şubat 2011 tarihine kadar doğal gaz bağlantısı yapılan mal ve hizmet üretim amaçlı abonelere uygulanan bağlantı bedelleri, gerçek maliyetleri yansıtacak şekilde yeniden değerlendirilecektir. Bu kapsamda abone bağlantı bedelleri Bağımsız Bölüm Sayısı hesabı yapılarak tahakkuk ettirilmiş olan mal ve hizmet üretim amaçlı abonelerin adları/ticari unvanları Kentgaz Denizli Doğal Gaz A.Ş.'nin resmi internet sitesinde ve müşteri hizmetleri merkezlerinde en az 60 gün süreyle ilan edilecektir. Listede adı/ticaret unvanı bulunan mal ve hizmet üretim amaçlı aboneler, gerçek maliyet esasına göre yapılacak Abone Bağlantı Bedeli hesaplamalarına ilişkin olarak yasal süre içinde Kentgaz Denizli Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.'ye yazılı başvuruda bulunabileceklerdir. Fazla tahsil edilen bedellerin tespiti ve iadesi için gerekli olan diğer bilgi ve belgeler Kentgaz Denizli Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. tarafından aşağıda belirtilmiş olup bu bilgilerin yer alacağı bir duyuru yerel gazetelerde birer hafta arayla iki kez yayınlanacaktır. 1. Bağlantı Anlaşması ya da Fatura, 2. Kimlik Belgesi ya da Yetkili Kişi Kimlik Belgesi Fotokopisi, 3. İmza Sirküleri.”
Duyuru ekindeki liste uzun olduğundan sütunumuza sığmaz. Lakin bedel iadesi yapılacak mekânlar içerisinde çeşitli okullar, dershaneler, öğrenci yurtları, sanayi tesisleri, resmi daireler, oteller, bankalar, hastaneler, vakıflar, özel işyerleri, hatta halkın sadakasıyla doğalgaz hizmeti alan camiler bile var. Meğer ihale şartnamesinde olsa gerek; mal ve hizmet üretim amaçlı yerler(yukarıda sayılan resmi daireler, hastaneler, okullar, v.b.) Abonelik Bağlantı Bedeli olarak, mal ve hizmet üretimi yapılmayan mesken amaçlı ikametlerin aksine, alan yüzölçümleri esas alınarak değil de, bağlantı yapılan en yakın doğalgaz boru hattı ile ilgili abonenin servis kutusu arasındaki gerçek bağlantı maliyeti (Servis Hattı Maliyeti) üzerinden tahakkuk ve tahsil edilmesi gerekiyormuş.
Adıyaman’ımızı düşündüğümüzde örneğin Hükümet Binası, Belediye, Ulucami, Defterdarlık, İl Emniyet Müdürlüğü ve Adıyaman Anadolu Lisesi ile yapılmakta olan diğer kamu binaları için servis hattı üzerinden hesaplanacak gerçek Abonelik Bağlantı Bedellerinin birbirine yakın olması gerekirken oturum alanına göre karşılaştırıldığında astronomik farklar ortaya çıkar. Tabii ki ilimizde de benzer fazla tahsilât yapılmış ise?
Ha… Bu arada kentgaz.com.tr’deki kuralın aynısı akmercangaz.com.tr sitesinde de bulunuyor. Bilhassa öncelikle 15.10.2012 tarihli yazımızda konu ettiğimiz, öğrencilere bit düşme bahasına borcundan dolayı doğalgazı kesilen Pansiyonlu Adıyaman Anadolu Lisesinden Abonelik Bağlantı Bedeli, okul ve eklentilerinin yüzölçümü toplamı üzerinden mi, yoksa servis hattı maliyeti üzerinden mi hesaplandığını, ilçeler de dâhil olmak üzere mal ve hizmet üretimi amaçlı tüm kurum ve kuruluşlardan ne miktarda Abone Bağlantı Bedeli tahsil veya ödemesi yapıldığını yetkililer basına ve kamuoyuna açıklayabilir mi? Sütunumuzun da her zaman açık olacağı böyle bir açıklama şeffaf devlet anlayışı ile birlikte şeffaf EPDK denetimine tabi şeffaf Akmercangaz’ın ilkelerine de uygun düşer her halde…
Nasıl olsa Suriye’de değil, anayasal ifade ve düşünce özgürlüğünün olduğu 2012 Türkiye’sinde yaşıyoruz… “
Son yerel seçimlerden önce yayınlanan yazımız işte böyle… Aradan 4 yıl geçti. Bakalım ne değişti? Bu gibi konularda duyarlı oldukları bilinen özellikle Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ile Adıyaman Belediyesi’nin 2012’den sonraki yeni Başkanı Hüsrev Kutlu bir inceleme başlatır mı?
Hep birlikte göreceğiz?
ALİ YILMAZ TAZİYE EVİ İÇİN…
Hayırsever vatandaş Ali Yılmaz’ın Fatih Mahallesinde yaptırdığı taziye evi tabelasında adı yazılı olmasına rağmen belediye taziye ilanlarında adına yer verilmeyişinin hayırseverlerin sayısını azaltabileceği konusundaki 8 Şubat 2016 tarihli yazımız üzerine sonraki ilanlarda adının yer almaya başladığını Adıyaman adına seviçle gözlemledik. “Ali Yılmaz’ları Yaşatmak Gerek” ilkesini tekrar hayata geçiren Adıyaman Belediyesine bu vesile ile teşekkür ediyorum.
Mustafa Işıldak www.mustafaisildak.com.tr
25.04.2016 Güne Bakış Gazetesi
0532–422 95 28 m.isildak02@gmail.com