Adıyaman denilince, henüz UNESCO tarafından değilse de yöredeki turizm çevrelerince Dünyanın 8’nci Harikası olarak nitelenen Nemrut heykelleri biliniyor, inanç turizmi açısından ise ülkemizde kabri kesin bilinen ikinci sahabe olan Safvan Bin Muaaddal Türbesi bağrımızda olmasına rağmen birçoklarımızca fazla bilinmiyordu. O tarihlerde aktif olan naçizane Kent Konseyi Kanaat Önderleri Meclisi Dönem Başkanı olduğum 2007 yılı 30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde Adıyaman Belediyesinin tahsis ettiği iki otobüsle değerli Yürütme Kurulu üyesi arkadaşlarımız ve medya ile birlikte “tanıtmak için önce tanımak gerek” tezinden hareketle 80 emekli kardeşimizle Sahabe’yi ziyaret etmiştik.
2009 yılında ASU TV’de haftalık yaptığımız Işıldak’la Bakış adlı programın birini “gücü iyiye kullanmak” adına bir saat boyunca Sahabe’ye ayırmıştık.
Yine aynı yılın yaz mevsiminde piknik yapan ailelerin mesire alanlarını temiz bırakma bilincini topluma yaymak, farkındalık oluşturmak amacıyla başkanı olduğum Kent Konseyi bünyesindeki meclislerden karma oluşan yaşlı, genç 40’a yakın üye arkadaşla birlikte Sahabe piknik alanında çöp toplamış, böylece “bir taşla iki kuş vurmuştuk.”
Sahabe yön tabelalarının ilgili kavşak ve yol güzergâhlarına konulması konusundaki vatandaş olarak önerimizi uygun bulan, konuya duyarlı Valimiz Mahmut Demirtaş’ın yetkili birimlere verdiği talimatla Allah’a şükür bu eksiklik de büyük oranda giderilmiş oldu. Önerim, inanç merkezi niteliğindeki Menzil(Durak) köyü içerisine veya en azından Karayolları Genel Müdürlüğü tasarrufundaki bu köy yolunun gidiş ve geliş istikametlerine üzerinde, “Eyüp Sultan’dan sonra kabri kesin bilinen Sahabe Safvan Bin Muaddal Hazretlerinin kabrinin, Adıyaman-Kahta-Samsat kavşağına 12 km(yaklaşık) yakınlıkta olduğunu biliyor muyuz?” veya benzeri yazılıp en az iki adet monte edilmesi çok büyük faydası sağlayacağından bu idealimize de şimdiki mütevazi Valimiz Nurullah Naci Kalkancı’nın katkı sunacağına inanıyorum.
Bu konuda değineceğim son bir nokta; önceki imar planında şehrin kuzeyinden geçen 70 metrelik çevre yoluna Sahabe Safvan Bulvarı adının verilmesi için 14.4.2015 tarih 3230 sayılı dilekçemi Adıyaman Belediye Başkanlığına sundum. Son revizyon imar planında ise bu yolun 35 metreye indirilip, çevre yolunun ise daha kuzeye alınması üzerine 23.10.2017 tarihli dilekçemle talebimi revize ederek bu adın kuzeye alınan yeni çevre yoluna verilmesini “birey” olarak talep ettim.
Ancak, 35 metrelik yolun kuzeydekinden çok önce fiilen açılabileceğini, kuzeydeki asıl 70 metrelik çevre yolunun açılması için ise daha çooook zamana ihtiyaç olduğunu düşünecek olursak 35 metrelik yola şimdiden Sahabe Safvan Caddesi adını vererek ideali yakınlaştırmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Konuyu “dobra” Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu’nun, bu yılın son meclis toplantısında gündeme alacağına ve değerli meclis üyelerinin de destek vereceğine inanıyorum.
Çünkü Sahabe Safvan Bin Muaddal’ın dünyada tanıtımı yalnız bizim değil, herkes için “ideal” diye düşünüyorum.
Mustafa Işıldak www.gunebakisgazetesi.com
27.11.2017 Adıyaman’da Güne Bakış Gazetesi
m.isildak02@gmail.com 0532-422 95 28