8876,22%-0,98
34,24% 0,31
37,45% -0,07
2928,22% 1,36
4875,20% 0,83
Taleban güçlerinin Afganistan’ın büyük çoğunluğunu kontrol altına almasıyla birlikte, binlerce Afgan, ülkesini terk ederek, Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye gelmeye devam ediyor.
Türkiye’ye yönelik, İran sınır bölgesinden başlayan Afgan göçmen akını, aynı zamanda Suriye’deki 10 yıllık savaş sonrası, ülkedeki nüfusları yaklaşık 3 milyon 700 bine ulaşan Suriyeli mülteciyi de gündeme taşıdı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu iktidar olmaları durumunda Suriyeli mültecileri 2 yıl içerisinde ülkelerine göndereceği açıklamasını yaparken, İran üzerinden ülkeye giriş yapan Afgan göçmenlerle ile ilgili son gelişmeler Türkiye’deki birçok kesim tarafından tepki ile karşılandı.
Gerek haber yayın organları gerekse sosyal medya hesapları üzerinden binlerce Afgan göçmenin Türkiye’nin farklı bölgelerindeki hareketleri görüntülenirken, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tacikistan-Özbekistan sınırının güvenliği de dahil olmak üzere bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini, şu an için bir sıkıntı olmadığını söyledi.
Kamuoyu tarafından anlık gelişen bir kriz gibi görülse de uzmanlara göre, Afganistan’daki olaylar ve Afgan göçü, yaklaşık 100 yılı aşkın süredir devam eden, ülkenin dış müdahaleler ve iç karışıklıklarla kabusa dönen acılı tarihinin sonucu. Afganistan için “100 yıldan fazladır rahat yüzü görmeyen ülke’’ ifadelerini kullanan Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Mehmet Nuri Gültekin, Afgan göçünü, sadece Afganistan’ın iç siyasetinin değil, ABD ve İngiltere’den, Sovyetler Birliği, Pakistan ve İran’a kadar pek çok dış aktörün onlarca yıllık sayısız yanlış siyaset ve müdahalelerin bir tür bumerang gibi yansıması olarak görüyor.