‘Adıyaman, Dünya’nın 8. harikasına sahip il’ diye söylenip duran, fakat bu güzellikleri Dünya’ya duyurma, tanıtma, pazarlama konusunda bir arpa boyu yol alamayan İL..
1970’li yıllarda her yıl 1 milyona yakın turistin gelip gördüğü bu tarihi güzellikler, bu gün ki reklam-iletişim-sosyal medya gibi imkânları kullanılarak neden her yıl milyon turisti Adıyaman’a getiremiyoruz? sorusu cevap bekliyor.
Bu hafta sonu gerçekleştirmiş olduğumuz Nemrut Dağı ve ören yerlerini gezi etkinliğimiz, dolu dolu geçti.
HERKESİN BAŞKANI OLMAK
Gezi organizasyon sorumluluğunu, cemiyetimizin yönetim kurulu üyesi Kemal Kutlu üstlendi. Kâhta Belediye Başkanı İ.Yusuf Turanlı’yı ziyaret ederek başladığımız gezi de, Başkan Turanlı her zaman ki güler yüzü ile heyetimizi ağırladı. Belediye olarak çalışmaları hakkında bilgiler verirken, ilçede birleştirici bir politika takip ettiğini ve parti rozetini bir kenara bırakıp, herkesin başkanı olmayı hedeflediğini söyledi. Kendisine yakışan da buydu zaten.
KAHTA02’YE DESTEK OLACAĞIZ
Kâhta gezi temaslarımızın bir durağı da, tarihinde ilk defa ilimizin ilçelerinden birinin futbol takımının 3.lige çıkmasını sağlayan kahta02spor kulübüydü.
Bir dönem Adıyamanspor kulüp yöneticiliği de yapmış biri olarak, onların nasıl zorluklarla ve mücadelelerle bu başarıya imza attıklarını tahmin ediyorum.
Kulüp Başkanı Eğitimci Musa Yıldırım bey, kültürlü ve iyi bir idareci. Yıldırım Kahta’nın hassasiyetlerini iyi biliyor, Kahta’nın modernleşmesine katkı sunacak birikime sahip, vizyon sahibi biri.
Musa Yıldırım Kâhta’nın önünde yürüyen bir isim ve Kâhtalı gençler böyle bir başkana sahip oldukları için çok şanslılar.
GÜZEL İŞ YAPAN ALKIŞLANMALI
Kahta02spor kulübünde samimiyet ve kararlılık gördüm, Kâhta’nın geleceği için umutlandım ve GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı olarak bu takıma 1.ligden herhangi bir takımdan, bir oyuncu kazandırılması içinde imkânlarımı zorlayacağım. Bu memlekette güzel işler yapanı desteklemek, alkışlamak, ön ayak olmak lazım.
KAHTALILAR DEĞERLERİNİ SAHİPLENMELİ
Kâhta’da çeşitli sektörlerde yurt içinde ve dışında çok başarılı isimler var. Gazetecilik mesleğine yoğunlaşmaya çalışan işadamı Kemal Kutlu, GAP Olay Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğinin yanı sıra, bu yıl Medya ve iletişim fakültesini de bitirerek meslekte tebeşir tozu yutan ender gazetecilerden oldu.
Kemal Kutlu farklı İllerden gazetecilerin Kâhta’ya gelip tarihi yerleri gezmeleri ve tanımaları için 3 gün işini gücünü bıraktı, cemiyetimizin üyeleriyle ilgilendi. Her Kâhtalı Kemal Kutlu gibi memleketini sahiplenmeli ve tanıtımı için çaba sarf etmelidir.
KARAKUŞ TEPESİNE EL ATILMALI
Heyetimizin, ilk durağı Karakuş Tepesiydi. Karakuş tümülüsü etrafındaki dev sütunlar ve kabartma heykeller koca bir medeniyeti günümüze taşımanın yorgunluğu içinde karşımızda duruyordu.
Karakuş Tepesine gelen vatandaşın ihtiyaçları için bulunan mini cafe gelen gidene iyi hizmet veriyordu fakat, oranın yanarak ortadan kalkması hem bu hizmeti aksatıyor, hem de çok çirkin görüntü arzediyor. Kahta Kaymakamlığı oraya acilen el atmalı, enkaz kaldırılmalı ve temel ihtiyaçların da giderilebilmesi sağlanmalıdır.
CENDERE TEMİZ TUTULMALI
Cendere köprüsünü ilk defa gören gazeteciler bol bol fotoğraf çektiler, binlerce yıllık yapıt hem bir sanat eseri hem de mimari yapısıyla geçmişten geleceğe ışık tutarak varlığını korumaya çalışıyor. Buralar da temizliğe daha dikkat gösterilmesi lazım. Pikniğe gelenler kendi atıklarını toplayarak çöp kovasına atma sorumluluğunu yerine getirerek ilk adımı atmalı.
Kâhtalılar, binlerce yıl önce miras kalan tarihi değerlerini koruma da, temiz tutmada kendilerini vazifeli görmelidir.
KAHTA KALESİNDE FİLİM ÇEKİLMELİ
Hava kararmaya yakın Eski Kâhta Kalesine ulaştık, yıllardır buraya yenileme yapılıyor, ha bitti ha bitecek derken, kale kaleye benzemiş.
Eski Kâhta Kalesinde mutlaka bir tarihi film çekimi için yapımcılara projeler sunulmalı. Mesela Diriliş Ertuğrul dizisi gibi bir dizinin o dönemlerde Adıyaman’daki yaşam ile ilgili, Osmanlı’ya veya Roma’ya ait bir film çekilmesi turizm patlamasına neden olur.
VALİ ÇUHADAR BÖLGEYİ GEZDİ GÖRDÜ
Bu tarihi yerleri az çok yeni Valimiz Mahmut Çuhadar gezdi gördü.
Adıyaman’a çok Vali geldi gitti, Halil Işık Perre Antik Kenti ortaya çıkardı, Mahmut Demirtaş mesire alanı gibi kalıcı eserler bıraktı, diğer valilerimizin adını bile hatırlayamıyoruz. Vali olmaktan öte, önemli olan kalıcı eser bırakıp arkandan dua ettirmektir. Mahmut Çuhadar beyin Adıyaman’ı tanıtma konusunda özel gayret göstereceğine inanıyorum. İsabetli projelerinde her zaman yanında olacağız.
GELENLER GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİSİ OLUYOR
Diyarbakır’dan gelen Yönetim Kurulu üyemiz Yaşar İçen hanım ve eşi Suat bey Nemrut Dağındaki devasa heykellere hayran kaldılar. Urfa’dan Antep’ten gelen arkadaşlar güneşin doğuşunun gizemine kapılıp donup kaldılar. Geziye katılan herkes mutlaka arkadaşlarıyla bir daha geleceğini söylediler.
Karadut Köyü’nde iş adamı Abuzer Aydın Turizme katkı sunmak ve bundan kazanç sağlamak için güzel bir tesis yapmış. Zirveye yakın olması, manzarası ve havasının güzelliğiyle Euphfırat Otel gerçekten güzel bir yer.
Abuzer Aydın bey ve Tekstilci Faik Kavak bey, gazeteci meslektaşlarımızın rahatı için büyük çaba gösterdiler. Buradan Euphfırat Otel sahibi Abuzer Aydın ve personellerine ayrıca teşekkür ederim.
Cemiyetimizin kültür sanat danışmanı Hasan Emre bey okuduğu şiirlerle geceyi daha da anlamlandırdı, gazeteci Kemal Öner’de yere düşen 1 tl nin sesiyle kalktığı sahneyi herkese dar etti. Tayfun Güzel gazeteciliğini konuşturdu, hem eğlendi hem de bol bol fotoğraf ve video çekti. Pir Sultan Hanol bağlamasını konuşturdu, okuduğu türkülerle bizleri coşturdu.
Gerger/Kırkgöz şelalesi gerçekten bir sahip bekliyor, yapılacak bir düzenleme ile bölge insanı bir mesire alanına kavuşur. Sülük gölü ise muhteşem bir yer. Buradaki sülükler birçok hastalığa iyi geliyor. Buraya büyük yatırım gerekiyor, buraya bir sağlık merkezi yapılmalı ve vatandaşa hizmet vermeli. Burası için uluslararası bir hibe projesine ihtiyaç var. STK ve Valilik el ele verirse bunu başarabilir. Bu sülük gölü Gaziantep’te olsaydı oraya yıllık 1 milyon turist getirtilir, Antepli milyar dolar da para kazanırdı.
GAP Gazeteciler Birliği olarak sektörümüzün sorunlarını çözmek, üyelerimizin mesleki ve kültürel gelişimine katkı sunmak için bundan sonra daha aktif olacağız.